Urban Exploration - Ett udda intresse med fler åsikter än utövare

Urban Exploration, ruinturism och utforskande av övergivna platser. Kärt barn har många namn och alla har vi våra egna sätt att utöva, utforska och avnjuta vår säregna hobby. Gemensamt är att vi gillar atmosfären på platser som inte är tänkta att besökas av gemene man. För många innebär detta övergivna industrilokaler och andra byggnader medan andra inriktar sig på andra utrymmen så som underjordiska dagvattensystem, service och tågtunnlar och gamla och aktiva försvarsinrättningar. Det här är givetvis olagligt och i Sverige finns en stark tradition och vilja att så snabbt som möjligt undanröja och riva alla rester av vår historia och bomma igen dessa utrymmen så att ingen ska få se hur det var förr. Man säger att det är för att folk kan skada sig och även om det stämmer är det ytterst ovanligt. Jag tror det handlar om att plocka billiga politiska poänger och att skapa arbeten.

Kort och gått om UE finns lika många åsikter som det finns människor, för åsikter har även de som inte utforskar.


Att tänka på under UE
Urban Exploration är aldrig riskfritt. De huvudsakliga riskerna består i personer du kan träffa på platsen, risk för ras och skadliga föremål, och hälsoriskerna vid kontakt med och inandning av farliga ämnen. Till personer du oftast inte vill träffa på platsen hör såväl kriminella som koppartjuvar, markägare och länsman. Tänk på att aldrig bryta dig in på platser. Om din väska är fri ifrån verktyg och sprayburkar och du går runt med en kamera är chansen att komma lindrigt undan betydligt större om du mot förmodan skulle träffa någon av de två sistnämnda.

Avseende rasrisk så är oftast betong och armering relativt säkra medan trä och andra typer av material kan vara betydligt mer osäkra. Känn alltid efter först oavsett typ av material. Se det som en varningsklocka om trä är mjukt eller blött. Testa knacka på det och se om du får någon resonans. Men tänk på att det kan vara jättesvagt på vissa punkter, exempelvis om vatten har läckt in. Kolla noga efter färgskillnader i träslaget som kan vara orsakade av fukt.


Packlista
Andningsskydd (många platser är förorenade av exempelvis kemikalier, damm och asbest som gärna parasiterar dina luftvägar)

Ficklampa (plus en i reserv som backup)

Handskar (det är långt ifrån allt man vill ta i med bara händer)

Kamera (ofta tillsammans med stativ för bra bilder i mörker)

Kängor/stövlar (man vet inte vad man trampor på, särskilt inte om utrymmet är vattenfyllt)

Oömma kläder (räkna med att dra på dig all möjligt damm och jox du kan hitta

Rep (för att komma åt annars otillgängliga delar och som livrem på utsatta ytor)

Sällskap (sist och viktigast, om du mot förmodan ger dig ut själv i dessa oftast riskabla miljöer, tala om för någon vart du är i förväg och meddela att du kommit ut efteråt)

sunchem-47

Klicka för att komma till bildens album >Färgfabriken