Kusligt.org - Industriruiner och andra platser gud glömt » Kvarnen

Denna kvarnbyggnad uppfördes på 20-talet som ett led i det aktuella bolagets expansion. Vad vi idag skulle kalla småskalig kvarnverksamhet var på denna tid väldigt lönsamt. Med hjälp av staten bildade man en kartell och kunde hålla en gemensam prisnivå. Kvarnen var en av flera i området och det var först efter att en rikstäckande koncern köpt upp industriområdet som den uppfördes. Koncernen visade intresse för detta tackvare den statligt uppmuntrade kartellen som vilket jag nämnde tidigare höll verksamheten  med god lönsamhet. Istället för att riskera en överkapacitet i branschen sålde man helt enkelt verksamheten på området och kunde på så vis få in pengar direkt och säkra sina övriga verksamheter.


Angående kartellen och regelverket kan dra en parallell till Kolsyrefabriken där statens beslut att tvinga dem till en gemensam prissättning för samtliga kunder slutligen ledde till en avveckling av verksamheten. Även det helt tvärtom gentemot dagens regelverk.


 Kvarnen kom att vara aktiv i hela 70 år innan den lades ned och har nu stått övergiven i cirka 20 år och det märks. Förfallet är tydligt från golv till tak och odören av duvskit stinker genom hela bygget. Trots planer om ombyggnad är det mycket troligt att den kommer att rivas förr eller senare. 


För att starta bildspel, klicka på aktuell bild till höger. Om du vill stanna på en bild, klicka "stop slideshow" nere till höger.
icon-comment Inga kommentarer

Inga kommentarer

Lägg till kommentar:

*Required fields
Prenumerera på kommentarer RSS Feed